
Proiectul Portrete de cartier își propune să ajusteze dezechilibrul din peisajul cultural al Bucureștiului și să genereze noi audiențe pentru proiectele artistice. Ne dorim să cimentăm sentimentul de comunitate și să ajutăm oamenii să-și dezvolte o identitate colectivă.
Portrete de cartier (Neighbourhood portraits) is a project designed to adjust the cultural imbalance of Bucharest and generate new audiences for artistic projects. At the same time, it intends to help people develop a collective identity and better cement their community.
Pentru ediția din 2019 am colaborat cu Urboteca (proiect al asociației ATU) și am avut sprijinul AFCN. Am fost prezenți cu Galeria Mobilă în Străulești (Aprilie-Mai) și Obor (August-Octombrie), unde membrii asociației au susținut ateliere deschise pubicului și au documentat specificul locurilor.
La sfârșitul fiecărei perioade de documentare am realizat câte 2 expoziții: una în cartierul în care am făcut documentarea și una într-o zonă centrală din București, în cadrul unor evenimente mai ample, precum Street Delivery si Noaptea Albă a Galeriilor. Intenționăm să extindem proiectul pentru a cuprinde mai multe cartiere sau zone din București.
Credem că mulți bucureșteni simt nevoia pe care am simțit-o și noi. Trăim în orașul ăsta mare, plin cu oameni de toate felurile. Uneori îl îndrăgim, de multe ori îl vorbim de rău. Cert este că nu îl cunoaștem cu adevărat, nu știm ce putem face să devină al nostru.
La nivelul cartierelor nu știm cum e. Au cartierele ceva identitar diferit? Cei care locuiesc în cartiere se gândesc la asta? Și, dacă se gândesc, vorbesc, îi ascultă cineva? În afară de centru și câteva zone în care se întâmplă evenimente ce se petrece? Cine suntem, ce putem face împreună?
Pentru noi a pornit din conceptul Galeriei Mobile. Ne gândeam cum să ajungem la un public nou, prin locuri nebăgate în seamă. Ne doream reacții sincere și spontane la ce știm noi să facem din partea oamenilor de toate felurile, nu doar din partea publicului consumator de artă.
Pentru a ajunge la o identitate de cartier este o cale lungă, dar sigur începe printr-o etapă de cunoaștere. De aici și numele dat proiectului. Portretul este un instrument de cunoaștere. Când faci portretul cuiva încerci să pătrunzi dincolo de primul strat, să prinzi ceva din sufletul omului, să vezi sau să simți ce îl animă.
Aplicând exercițiul pe un cartier sau altul găsim elementele care îi unesc sau care ar putea să
îi unească pe oameni, să contribuie la construirea unor micro comunități. Valoarea conturării unei
identității comune stă în realizarea responsabilităților pe care le ai în comunitate – nu mai e vorba
doar despre casa ta, curtea ta, ci este și strada ta și cartierul tău. Și când sunt și ale tale îți pasă. Le vrei curate, frumoase, îngrijite, vesele.