dr joseph lister

Doctor Joseph Lister, medic chirurg (1827-1912)

Medicul chirurg englez, Joseph Lister, a început să studieze medicina la vârsta de 17 ani la Universitatea din Londra. El era pasionat de chirurgie și bacteriologie. În timp ce lucra la spital, a început să se gândească de ce fracturile deschise ale oaselor se vindecă mai greu și mai rău decît cele închise. Fracturile deschise duceau deseori la gangrenă și moartea pacientului, în timp ce fracturile închise nu aveau aceste complicații.

În acea perioadă infecțiile erau explicate ca fiind efectul prezenței în aer a unor substanțe chimice, “miasme”, care acționează asupra țesuturilor. Noțiunile de igienă elementară ca spălatul mâinilor sau a rănilor erau considerate inutile. Operele lui Ignaz Semmelweis și Oliver Wendell Holmes, referitoare la asepsie, erau ignorate.

Studiind scrierile lui Pasteur, Lister își dă seama că fermentarea și putrezirea pot avea loc și în absența oxigenului și aceasta în prezența anumitor microorganisme. Tratând instrumentele chirurgicale și rănile cu fenol, Lister ajunge la performanța (1869) de a reduce mortalitatea operatorie de la 50 la 15 la sută.


Strada Dr. Joseph Lister, București

Ilustrație: Maria-Livia Onete

#strazicurenume

%d bloggers like this: