DR DUMITRU BAGDASAR

Dr. Dumitru Bagdasar, neurochirurg (1893 – 1946)  

Dumitru Bagdasar a fost un medic neurochirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din București, care a pus bazele școlii românești de neurochirugie. A fost căsătorit cu Florica Bagdasar, prima femeie ministru din România. În 1922 obține titlul de Doctor în Medicină cu teza „Contribuțiuni la studiul sindromului parkinsonian postencefalitic”. Se orientează către Neurologie la clinica marelui neurolog, Dr. Gheorghe Marinescu.

După absolvire, devine medic secundar la Spitalul Militar unde, în anii 1922–1926 acumulează vaste cunoștințe de Neurologie și Chirurgie Generală. În anii 1927-1929, Dumitru Bagdasar se specializează în Neurochirurgie la vestita clinică Peter Bent Brigham din Boston a Dr. Harvey Cushing, pionierul mondial al neurochirurgiei moderne. Întorși în țară în 1929, Doctorii Dumitru și Florica Bagdasar întâmpină greutăți din partea oficialităților și sunt repartizați la periferia țării. Cu sprijinul profesorilor Ion Iacobovici, Nicolae Minovici și al devotatului său prieten, marele histolog Ion T. Niculescu, obține prin concurs, în 1935, înființarea unui mic serviciu de neurochirurgie, cu zece paturi și o singură sală operatorie, în Spitalul Central de Boli Nervoase și Mintale din București.

Acesta a devenit nucleul viitoarei Clinici de Neurochirurgie a Facultății de Medicină, de unde se va dezvolta școala românească de neurochirurgie. Aici și-a format în sfârșit propria echipă de neurochirurgie, așa-numita echipă de aur, care în primii ani a constat din: doctorii Constantin Arseni, Ion Ionescu și Sofia Ogrezeanu-Ionescu. Aceasta din urmă a devenit prima femeie neurochirurg din România și, se pare, din lume.


Strada Dumitru Bagdasar, București

Ilustrație: Diana Baltag

#strazicurenume

%d bloggers like this: