DR CLUNET

Doctor Clunet, medic, ofiter (1878 – 1917)

În anii 1916-1917, doctorul francez Pierre Édouard Jean Clunet a făcut parte din Misiunea Militară Franceză trimisă în România pentru a acorda asistență de specialitate. Clunet a fost medic-șef al Spitalului de Boli Infecțioase din București. Împreună cu dr. Imbert, el a publicat articole în presa vremii, în care a dus o campanie de educare sanitară a populației în ceea ce privește câteva aspecte esențiale, cum ar fi contaminarea cu tifos exantematic și tratarea acestei boli.

După refugierea Regelui, Guvernului și Parlamentului României la Iași, părăsind Bucureștiul ocupat de armatele Puterilor Centrale, peste Moldova s-a abătut o epidemie de tifos exantematic, boală cauzată de mizerie și inaniție. Din cauza ei, mii de români au murit.

În aceste condiții, în decembrie 1916, doctorul Clunet a înființat un spital de campanie la Vila „Greierul” din Bucium, unde îngrijea bolnavii de tifos, împreună cu trei infirmiere de la Société de Secours aux Blessés Militaires și 10 călugărițe de la Congregația Sfântul Vincent de Paul.


Strada Dr. Clunet, București

Ilustrație: Maria-Livia Onete

#strazicurenume

%d bloggers like this: